Blog - wfg.sk

Vyhľadávanie
Späť na blog

7 tipov ako zariadiť malý byt

Zariaďujete malý byt a chcete aby bol každý meter štvorcový maximálne využitý? Napriek tomu, že univerzálny návod na zariadenie malého priestoru neexistuje, poradíme vám niekoľko kľúčov k úspechu. Pripravili sme pre vás 7 tipov, ako zariadiť malý byt čo najefektívnejšie.

 

Zvoľte správne farby stien

Pri zariaďovaní malej nehnuteľnosti je výber farby na stenu jednou z prvých vecí, pre ktoré sa musíte rozhodnúť. Nie je žiadnym tajomstvom, že bledé tóny vedia opticky zväčšiť priestor, preto odporúčame steny maľovať na bielo, prípadne inými neutrálnymi odtieňmi. Svetlé farby veľmi dobre odrážajú svetlo, čím vytvárajú ilúziu väčšej podlahovej plochy.

Zachovajte jednotnosť

Dominantným miestom väčšiny nehnuteľností je obývačka, v malých bytoch väčšinou spojená s kuchyňou. Pre tento priestor je ideálnou voľbou zvoliť jednotné prevedenie nábytku, ktorým vytvoríte veľmi pekný estetický dojem z miestnosti. V prípade potreby môžete kuchyňu a obývačku opticky oddeliť knižnicou či iným typom nábytku.

Úložné priestory

Hlavným problémom v malých nehnuteľnostiach je úložný priestor. Použite úložné boxy, koše alebo pohovky s úložným priestorom. Ďalším príkladom šetrenia miesta je zvolenie vyvýšenej postele. Nezabúdajte však na to, že aj ten najlepší úložný priestor je len taký efektívny, ako je efektívny človek, ktorý ho používa.

Zamerajte sa na viacúčelový nábytok

Pri riešení malého priestoru sa počíta každý centimeter. Vyťažte maximum z miestnosti investovaním do nábytku, ktorý bude plniť viac funkcií. Realita bývania v malom byte je často o kompromisoch. Je pravdepodobné, že budete musieť obetovať samostatnú hosťovskú izbu či pracovňu. Namiesto toho môžete zvoliť viacúčelový stolík či rozkladaciu pohovku. Na trhu sú tiež nástenné kuchynské stoly či vyklápacie postele, ktoré v prípade potreby sklopíte, čím získate viac priestoru.

Myslite vertikálne

Pri plánovaní najlepšieho spôsobu využitia priestoru je dôležité myslieť horizontálne aj vertikálne. Vysoké, úzke úložné systémy sú najlepšou voľbou, keď sa snažíte získať čo najviac úložného miesta z čo najmenšieho priestoru. Použite preto vysoké police na knihy a nástenný nábytok, aby ste maximalizovali svoje úložné možnosti a zároveň minimalizovali neporiadok.

Vrstvenie

Malým priestorom chýba hĺbka. Tá sa dá jednoducho dosiahnuť vrstvením použitých materiálov. Nejde však o ukladanie jedného dizajnového prvku na druhý. Vyberte si kúsky, ktoré majú rôzne materiály, textúry a vzory. Napríklad, ak je vaša pohovka veľmi neutrálna, vyberte si vankúše s výraznejším vzorom. Keď už hovoríme o pohovke, pri malých priestoroch sa odporúča použiť pohovka na nožičkách, ktorú môžete prípadne doplniť kreslom.

Zvoľte správne doplnky

Dobré osvetlenie má veľa výhod. Svetlo vytvára efekt rozľahlého a príjemného priestoru. Zvoliť správne osvetlenie je kľúčové. Ideálnym prvkom je závesné stropné svietidlo v kombinácii s menšími stolnými lampami. Ďalším výborným doplnkom sú zrkadlá. Tie odrážajú prirodzené svetlo a dokážu otvoriť aj ten najmenší priestor.

 

Spôsobov ako zariadiť malý byt je mnoho. Pri dnešných možnostiach viete mať veľmi esteticky vyzerajúci, pri tom efektívne zariadený byt, ktorý bude spĺňať požadované funkcie. Bez ohľadu na to, aký veľký alebo malý je váš byt, prvoradé je vytvoriť si priestor, ktorý bude vašim útočiskom a v ktorom budete skutočne radi tráviť čas.

 

Sídlo firmy a fakturačné údaje

WFG reality, s.r.o.
Daxnerova 9
010 01 Žilina

IČO: 50 659 855
DIČ: 2120414406

 

Banka: Tatra Banka
Účet: 2940033637/1100
IBAN: SK92 1100 0000 0029 4003 3637

Kontaktné miesto

WFG reality s.r.o.
Daxnerova 9
010 01 Žilina

Tel:
+421 41/55 55 999
Fax: +421 41/55 55 955