Blog - wfg.sk

Vyhľadávanie
Späť na blog

Prečo je výhodnejšie kúpiť byt v novostavbe?

Pri výbere medzi starým bytom a novostavbou neexistuje žiadna správna odpoveď. Existujú silné argumenty pre obe tieto možnosti. Konečná odpoveď je však na samotnom kupujúcom.

Staré vs. nové byty

Staršie byty sú často krát lákavejšie najmä z hľadiska ceny. Napriek tomu, že sú cenovo dostupnejšie, je potrebné zvážiť aj ďalšie finančné prostriedky, ktoré budete musieť investovať pri rekonštrukcii. Na druhej strane, väčšina novostavieb sa predáva v štandarde, ktorý ponúka developer. V niektorých prípadoch treba počítať iba s minimálnou čiastkovou sumou na „sprevádzkovanie" bytu (napr. kuchynská linka), ktorá je však absolútne neporovnateľná voči kompletnej rekonštrukcii starého bytu.

U starších bytov máte jedinečnú možnosť zvýšiť ich hodnotu prostredníctvom renovácie. Táto renovácia je však často nákladná, pokiaľ chcete byt dostať do stavu, kedy bude pre trh príťažlivý. Treba si uvedomiť, že renovovať môžete len samotný byt. Čo sa týka celého bytového domu, výťahu alebo spoločných priestorov, tie nezmeníte. Je potrebné sa aj reálne zamyslieť nad tým, že keď starší bytový dom prejde kompletnou rekonštrukciou (zateplenie, výmena okien, výmena výťahu, výmena rozvodov teplej a studenej vody, obnova spoločných priestorov atď.), vo finálne sa táto skutočnosť určite odrazí na zvýšených mesačných zálohových platbách. Vek starej bytovky však ostane nezmenený. Pri novostavbách sú mesačné zálohové platby vždy nižšie oproti starým bytom. Staré byty nedokážu konkurovať novým bytom v mesačných zálohových platbách.

Aké sú výhody bytu v novostavbe?

Pokiaľ dáte prednosť novostavbe, môžete si byť istý, že prvých pár rokov do nehnuteľnosti nebudete musieť investovať nič. Znamená to teda výraznú úsporu nákladov. Z tohto dôvodu sú novostavby veľmi obľúbené. Mnoho ľudí totiž nechce a často ani nemôže strácať čas prerábkami a tak je výhodnejšie nasťahovať sa do nového bytu, ktorý je bez ďalších starostí.

Dispozície nových bytov sú prispôsobené aktuálnemu životnému štýlu, vďaka čomu sú oveľa zaujímavejšie. Oproti starým bytom, kde boli napríklad zbytočne široké schodiská, čo sa často odrážalo na veľmi malých kúpeľniach, sa pri nových bytoch kladie dôraz na modernejšie, priestrannejšie a rozumnejšie rozloženie všetkých miestností v byte.

Modernejšia konštrukcia celej stavby je samozrejmosťou. Keďže je úplne nová celá bytovka, spoľahnúť sa môžete nie len na lepšie vlastnosti stavebných materiálov, modernejší život bývania, ale aj na výrazne nižšie náklady na jej prevádzku.

Väčší komfort bývania sa Vám v novostavbe odrazí už aj pri parkovaní. Každá novostavba myslí na väčší počet parkovacích miest, nemusíte sa tak stresovať či zaparkujete alebo nie. Svoje parkovacie miesto budete mať vždy isté. Nehovoriac o tom, že v prípade ďalšieho predaja bytu je oveľa atraktívnejšie keď ho ponúkate už s parkovacím miestom.

Ďalšou veľkou výhodou je aj možnosť reklamovať nedostatky nehnuteľnosti. Zákonom určená minimálna záručná doba je 36 mesiacov. Počas tohto obdobia majú majitelia dostatok času na zistenie akýchkoľvek nedostatkov v novostavbách.

Zhrnutie

Starý verzus nový byt je otázka, na ktorú si musíte odpovedať podľa Vašich individuálnych požiadaviek a potrieb. V prvom rade je potrebné pochopiť Vaše dôvody kúpy. Aký máte životný štýl? Kupujete investičný byt? Aké sú Vaše finančné možnosti? Je pre Vás dôležité v akej výške budú mesačné náklady na byt? Je pre Vás dôležité komfortné parkovanie pri bytovke? Ste limitovaný časom sťahovania sa do kupovanej nehnuteľnosti? Položte si týchto pár základných otázok a úprimne si na ne odpovedzte. Spravte si kalkuláciu a dôkladne si premyslite, aké sú vaše preferencie. Ak Vám na konci celej tejto kalkulácie vyjde rozdiel iba pár tisíc eur, odporúčame jednoznačne kúpiť novostavbu. Nezabudnite tiež zobrať do úvahy lokalitu, ktorá je veľmi dôležitá aj pri prípadnom prenájme alebo budúcom predaji. Teda, pomôckou pri rozhodovaní sa medzi starým a novým bytom môže byť aj jeho budúci prenájom. Potenciálni záujemcovia dávajú v tomto prípade takmer vždy prednosť novostavbe. Čo sa týka hypotekárnych úverov, banky tak isto dávajú prednosť práve novým nehnuteľnostiam, nakoľko vo svojom portfóliu chcú mať také nehnuteľnosti, ktoré sú na začiatku ich životnosti.

Porovnanie 2 - izbového bytu v novostavbe a bytu s rovnakou výmerou v pôvodnom stave:

Žilina - centrum

2 - izbový byt v novostavbe

2 - izbový byt v pôvodnom stave

Výmera bytu

60 m2

60 m2

Cena za m2 bytu

2.150 €

1.670 €

Cena bytu

129.000 €

100.200 €

Kompletná rekonštrukcia

0 €

25.000 €

Celková cena bytu

129.000 €

125.200€

autor: Miroslav Balko

Sídlo firmy a fakturačné údaje

WFG reality, s.r.o.
Daxnerova 9
010 01 Žilina

IČO: 50 659 855
DIČ: 2120414406

 

Banka: Tatra Banka
Účet: 2940033637/1100
IBAN: SK92 1100 0000 0029 4003 3637

Kontaktné miesto

WFG reality s.r.o.
Daxnerova 9
010 01 Žilina

Tel:
+421 41/55 55 999
Fax: +421 41/55 55 955