Blog - wfg.sk

Vyhľadávanie
Späť na blog

Investovanie do nehnuteľností

Investovanie do nehnuteľností predstavuje efektívny spôsob zhodnocovania finančných prostriedkov. Napriek tomu, že nehnuteľnosti nepatria medzi vysoko likvidné aktíva, dlhodobo sa tešia popularite. Ide totiž o jednu z najlepších investícii.

Kúpa nehnuteľnosti a jej následné prenajímanie ponúka stabilné peňažné príjmy, ako aj možnosť zhodnotenia uložených úspor v priebehu času.

Prvé kroky pri investovaní do nehnuteľností

Obchodovanie s nehnuteľnosťami je odvážny krok a beh na dlhú trať. Po sérii uvážených rozhodnutí takmer vždy s úspešným koncom.

Základom každého investovania, je mať veľmi dobrý prehľad o svojich príjmoch a výdavkoch. Možno to znie jednoducho, no práve dôkladné spoznanie vlastných príjmov, výdavkov a potenciálnych výdavkov je prvým krokom úspechu.

Správna investícia do vhodných nehnuteľností si vyžaduje porozumieť výhodám a nevýhodám miestneho realitného trhu, na ktorom investujete. Trh si vopred preštudujte alebo sa poraďte s niekým, kto v tejto oblastí už má skúsenosti.

Zvážte:

  • trhové hodnoty nehnuteľností a ich stúpajúci alebo klesajúci trend,
  • trhové nájomné, aby ste vedeli, aký je skutočný výnosový potenciál nehnuteľnosti,
  • stav nakupovaných nehnuteľností, čo bude mať vplyv na potrebu ďalších investícii a výber budúcich nájomníkov.

Ako rozmýšľali investori pred rokom 2020 a čo treba vedieť dnes?

Možno si poviete, že na investovanie do nehnuteľností nie je práve najvhodnejší čas, pravdou ale je, že ideálny čas je vždy. To, čo sa mení sú okolnosti a podmienky.

Faktom je, že pandémia zmenila nie len naše každodenné životy, ale aj pohľad na investovanie. Ekonomické zásahy centrálnych bánk na zmiernenie negatívnych dopadov pandémie spôsobili veľké zmeny v ekonomike. Prudko začali stúpať ceny nehnuteľností, zvyšujú sa úrokové sadzby, nastupuje inflácia. Kým v minulosti mohol investor rátať s pákovým efektom – financovanie prostredníctvom výhodných a dostupných hypoték, kedy splátky úveru pokrýva príjem z nájmu – dnes tento model prestáva platiť. Investovanie je stále zaujímavé, avšak jeho realizácia sa od minulosti mierne odlišuje. Aktuálne musí investor počítať s tým, že do modelu bude určité obdobie potrebné peniaze dopĺňať. Ceny nájmov však rastú a je veľmi pravdepodobné, že situácia sa opäť dorovná.

Pokiaľ nemáte dostatočné úspory, ktoré budete vedieť použiť na prípadnú dotáciu investičných nehnuteľností, oplatí sa počkať. V prípade, že prostriedky k dispozícii máte, nehnuteľnosti sú z dlhodobého hľadiska veľmi vhodný spôsob, ako uchovávať svoje úspory, obzvlášť v čase inflácie.

Zaujalo Vás investovanie do nehnuteľností a radi by ste sa dozvedeli viac? Naša realitná kancelária WFG reality sa tomuto typu investovania venuje už viac ako 10 rokov. Máme za sebou množstvo skúseností, s ktorými sa radi podelíme. Pravidelne organizujeme stretnutia začínajúcich investorov, na ktorých sa tejto problematike venujeme podrobne.

Viac o tejto téme sa dozviete na webinári Realitnej Únie, ktorý sa bude konať 04.10.2022.

Prečo investovať do nehnuteľností?

  • cena nehnuteľnosti bude takmer s určitosťou v čase rásť,
  • riziko je oveľa nižšie, ako napríklad pri cenných papieroch,
  • táto investícia pri ďalšom prenajímaní generuje pravidelné mesačné príjmy
  • poskytuje zabezpečenie proti inflácii.

Sídlo firmy a fakturačné údaje

WFG reality, s.r.o.
Daxnerova 9
010 01 Žilina

IČO: 50 659 855
DIČ: 2120414406

 

Banka: Tatra Banka
Účet: 2940033637/1100
IBAN: SK92 1100 0000 0029 4003 3637

Kontaktné miesto

WFG reality s.r.o.
Daxnerova 9
010 01 Žilina

Tel:
+421 41/55 55 999
Fax: +421 41/55 55 955