Blog - wfg.sk

Vyhľadávanie
Späť na blog

5 vecí, ktoré ovplyvňujú predajnosť záhradnej chatky

Rozhodujete sa predať záhradnú chatku? Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o jednoduchý proces, no nie je tomu vždy tak. Predaj záhradných chatiek sa v mnohom líši od predaja klasického domu či bytu. Aké faktory zavážia pri predaji? A na čo treba pamätať pri určovaní predajnej ceny záhradnej chatky? Každá záhradkárska osada má svoje výhody a nevýhody. Na základe nich sa potom určuje predajná cena danej chatky.

 

 

 

 

  1. Lokalita

Lokalita je pri výbere chatky veľmi dôležitým faktorom. Tak isto je dôležité, aká občianska vybavenosť je v blízkosti. Medzi obľúbené lokality patria v okolí Žiliny napríklad Žilinská lehota, Lesopark alebo Závodie. Medzi vyhľadávané tiež patria Mojšova Lúčka a Dubeň a to napriek tomu, že ide o pomerne rušnú oblasť so svahovitými pozemkami. Pokiaľ sa bavíme o lokalite, ľudí tiež zaujíma hlučnosť, príroda a výhľad, ktorý im daná chatka môže poskytnúť.

  1. Možné využitie záhradnej chatky

Kým v minulosti sa záhradné chatky využívali predovšetkým na pestovateľské účely, súčasným trendom je využívanie záhradnej chatky na víkendové pobyty, grilovačky či záhradné posedenia pre celé rodiny alebo partie kamarátov.  Preto je veľkou výhodou, pokiaľ je chatka viacpodlažná a disponuje priestorom na prespatie. V takomto prípade je cena vyššia v porovnaní s chatkami, ktorých jediným účelom je pestovanie.

  1. Prístupová cesta

S využitím záhradnej chatky úzko súvisí aj prístupová cesta. Chatka, ku ktorej je možné dostať sa autom má samozrejme vyššiu hodnotu ako tá, ku ktorej sa dostanete len peši. Toto je faktor, ktorý pri predaji podstatne zaváži.

  1. Stav chatky

Predajná cena a celková predajnosť záhradnej chatky závisia aj od materiálu, z ktorého je postavená. Murované chatky sú preferovanejšie pred tými drevenými, no je ich podstatne menej. Väčšina chatiek disponuje pivnicami, čo je pri predaji výhodou. Je chatka udržiavaná? Ak áno, máte vyhraté! Udržiavané chatky sa predávajú oveľa lepšie ako tie, o ktoré sa nikto už roky nezaujíma.

  1. Dostupné siete

Pri dostupných sieťach ide o vodovodnú a elektrickú prípojku. Takmer každá chatka dnes disponuje pripojením na elektrinu. Tak isto viem povedať, že na každom pozemku chatky je aj úžitková voda. Keďže 95 % záhradných chatiek disponuje aj elektrikou aj úžitkovou vodou, nejde o parameter, ktorý by pri určovaní predajnej ceny až v takej miere zavážil, no je dôležité spomenúť ho.

Na čo si pri predaji a kúpe záhradných chatiek dávať pozor?

Záhradné chatky sú najrizikovejšie z pohľadu vysporiadania pozemku. Nie vždy bývajú pozemky vysporiadané, od čoho sa odvíja aj ich predajnosť. Samozrejme, závisí od toho, ako chce potenciálny kupujúci danú chatku využívať. Niekomu nevysporiadaný pozemok prekážať nemusí, pre niekoho je to hlavný parameter kúpy. Pokiaľ ale vravíme o cene záhradnej chatky, pri nevysporiadanom pozemku by mala byť cena chatky podstatne nižšia. Presné čísla sú však veľmi individuálne.

Faktom ostáva, že sa nové chatky veľmi málo stavajú, na mieste je skôr ich rozširovanie a rekonštrukcia práve vďaka trendu „celoročného bývania“. To ponúka možnosť predajcom obnoviť si staršie záhradné chatky aby sa stali lepšie predajnými a tiež kupujúcim vybrať si z množstva týchto rekreačných objektov, ktoré trh ponúka.  

autor: Ing. Peter Krištofik

Sídlo firmy a fakturačné údaje

WFG reality, s.r.o.
Daxnerova 9
010 01 Žilina

IČO: 50 659 855
DIČ: 2120414406

 

Banka: Tatra Banka
Účet: 2940033637/1100
IBAN: SK92 1100 0000 0029 4003 3637

Kontaktné miesto

WFG reality s.r.o.
Daxnerova 9
010 01 Žilina

Tel:
+421 41/55 55 999
Fax: +421 41/55 55 955