Blog - wfg.sk

Vyhľadávanie
Späť na blog

Zmena adresy - trvalého pobytu vlastníka na liste vlastníctva

Kúpili ste si nový byt či dom, presťahovali ste sa, vybavili si nový trvalý pobyt a na Vašom LV stále ostala stará adresa?

Nie je to nič neobvyklé, práve naopak. Možností, ako zvládnuť opravu týchto identifikačných údajov jednoducho a rýchlo je niekoľko. Prvým, dôležitým krokom je vypísanie Žiadosti o zmenu údajov. V žiadosti je potrebné uviesť pôvodnú adresu, ktorá je na liste vlastníctva nesprávne zapísaná a tak isto novú adresu, na ktorú požadujete aby bol majetok zapísaný. Táto žiadosť musí byť podpísaná od vlastníka nehnuteľnosti, nemusí však byť overená

Po vypísaní žiadosti sa už len rozhodnete ako ju dopravíte na príslušný katastrálny úrad:

A: osobne na podateľni príslušného katastra - žiadosť odovzdáte pracovníkovi podateľne, ktorý si overí Váš občiansky preukaz a zistí, či je v súlade s údajmi na žiadosti. Kópiu občianskeho preukazu nie je potrebné dávať ako prílohu, postačujúce je overenie pracovníkom podateľne.

B: poštou - spolu so žiadosťou pošlete na adresu príslušného katastrálneho úradu aj kópiu občianskeho preukazu. Nie je potrebné, aby bola táto kópia overená.

C: elektronicky - prostredníctvom portálu slovensko.sk. Podanie žiadosti elektronicky je možné v prípade, že disponujete občianskym preukazom s čipom.  

D: prostredníctvom sprostredkovateľa - žiadosť odovzdáte napríklad realitnému maklérovi, rodinnému príslušníkovi alebo inej dôveryhodnej osobe, ktorá má cestu na kataster. Táto osoba za Vás žiadosť odovzdá pracovníkovi podateľne spolu s prílohou neoverenej kópie občianskeho preukazu.

Koľko bude táto zmena trvať?

Lehota na zápis zmeny je maximálne 60 dní (katastre zvyknú túto lehotu aj naplno využiť).

Koľko bude táto zmena stáť?

Ide o bezplatnú službu.

Viete aké údaje máte na liste vlastníctva uvedené?

Ak si nie ste istý, aké údaje máte na liste vlastníctva uvedené, overiť ich správnosť si môžete na www.katasterportal.sk.

Je potrebné takúto zmenu vôbec vykonať?

Podľa § 19 písm. a) zákona NR SR č. 162/1995 Z. z. o katastri nehnuteľností by mal vlastník: „dbať, aby všetky údaje katastra týkajúce sa nehnuteľností alebo vlastníka nehnuteľností, ako aj zmeny týchto údajov mohli byť v katastri riadne evidované, a ohlásiť každú zmenu okresnému úradu do 30 dní odo dňa vzniku, zmeny alebo zániku rozhodujúcej skutočnosti a na vyzvanie okresného úradu predložiť v určenej lehote doklady na zápis týchto údajov do katastra; na fyzické osoby sa nevzťahuje povinnosť ohlasovať údaje o nehnuteľnostiach uvedené vo verejných listinách a v iných listinách“

V praxi sa ukazuje, že ak zmenu nevykonáte, môžete to bez pokút a problémov urobiť až vo chvíli, keď potrebujete mať zosúladené údaje v katastri s údajmi v občianskom preukaze. Môže sa Vám ale potom stať, že 60 dňová lehota na vybavenie tejto zmeny Vám naruší Vaše plány.

Sídlo firmy a fakturačné údaje

WFG reality, s.r.o.
Daxnerova 9
010 01 Žilina

IČO: 50 659 855
DIČ: 2120414406

 

Banka: Tatra Banka
Účet: 2940033637/1100
IBAN: SK92 1100 0000 0029 4003 3637

Kontaktné miesto

WFG reality s.r.o.
Daxnerova 9
010 01 Žilina

Tel:
+421 41/55 55 999
Fax: +421 41/55 55 955