Blog - wfg.sk

Vyhľadávanie
Späť na blog

6 tipov, ako spraviť váš domov ekologickejším

 

Ohľaduplnosť k životnému prostrediu je čoraz viac skloňovanou témou. Existuje niekoľko spôsobov ako dokáže náš každodenný život zmierniť negatívny vplyv na životné prostredie.

Pripravili sme si pre vás niekoľko tipov na šetrnejšie správanie sa k životnému prostrediu práve vo vašej domácnosti. Tieto zmeny sú priateľské k rozpočtu a nezaberajú veľa času. Sú navyše efektívne a pomôžu vám zmeniť vašu domácnosť na ekologickejšie miesto pre život.

 

Kompostovanie

Kompostovanie je spôsob, ktorým sa rýchlo a ekologicky zbavíte potravinového odpadu. Navyše ním vytvoríte kompost, ktorý môžete použiť pre záhradky alebo izbové či balkónové rastliny. Nádobu na kompost dostať kúpiť v obchodoch s domácimi potrebami. Predsudky o zápachu už dávno nie sú na mieste.  Umiestniť ju môžete priamo v byte. Niektoré kompostéry dokonca slúžia ako interiérové doplnky, ktorými veľmi moderne doplníte priestor v byte.

Zamerajte sa na vodu

Zužitkovanie dažďovej vody je základným krokom k úspore. Vodu, ktorú nazbierate pri daždi môžete využívať na polievanie rastlín. Pri šetrení vody sa zamerajte aj na spotrebiče, ktoré ju využívajú. Hovoríme najmä o umývačke riadu či práčke. Tie odporúčame spúšťať len keď sú maximálne naplnené. Mnohé z nich už majú zabudovanú funkciu ECO, ktorá tak isto ovplyvní úsporu vodu.

Čo sa týka ďalších vecí v domácnosti, veľmi dobrým tipom sú ekologické alternatívy, ktoré zabraňujú plytvaniu vody, ako napríklad sprchové hlavice a toalety s nízkym prietokom vody.

Používajte prírodné čistiace prostriedky

Takmer každý bežný čistiaci prostriedok má svoju ekologickú náhradu. Používanie chemikálií na čistenie je pre životné prostredie veľmi škodlivé. Pri väčšine každodenných upratovacích prác sa dajú namiesto žieravých chemikálií s veľkým účinkom použiť prírodné produkty, ako je ocot, kyselina citrónová alebo sóda bikarbóna.

Eliminujte plasty

Pokiaľ len začínate s udržateľným životným štýlom, eliminácia plastov je to najmenej, čo môžete spraviť. Začať môžete s vlastnými, látkovými taškami namiesto plastových, rovnako tiež obmedzením používania mikroténových vreciek a vôbec všetkých plastov, ktoré sa dajú nahradiť. Vymeňte jednorázové obaly na čistiace prostriedky a kozmetiku za znovupoužiteľné.

Nakupujte v menšom množstve

Nakupovanie len potrebných vecí je v neposlednom rade dôležitým krokom pri ekologickom zmýšľaní ako takom. Pred tým ako vojdete do obchodu, sa sami seba spýtajte či naozaj potrebujete ďalší kus oblečenia alebo ďalšiu dekoráciu, ktorá bude neskôr slúžiť len ako lapač prachu. Pokiaľ, napriek všetkému, bude vaša odpoveď áno, zvoľte šetrnejšie spôsoby, ako si veci zaobstarať. Využiť môžete napríklad nákupy z druhej ruky. Pokiaľ ide o dekorácie, vyrobiť si ich môžete aj sami, zrecyklovaním starších vecí, ktoré v domácnosti nájdete. Nielen, že tým budete šetrnejší k životnému prostrediu, budete mať navyše aj originálny kus nábytku.

Spoľahnite sa na recykláciu

Jednou z posledných možností je triedenie odpadu. Nie všetko sa však zrecyklovať dá. Preto si v prvom rade naštudujte, ktoré veci do akého odpadu patria. Na životné prostredie má recyklácia veľký vplyv.  Recyklovateľné materiály sa opätovne spracovávajú na nové výrobky, v dôsledku čoho sa znižuje množstvo odpadu na skládkach.

Čo sa týka udržateľnej domácnosti, jedným z najlepších spôsobov, ako si ju vytvoriť, je inšpirovať sa od skúsenejších v tejto oblasti. Mnoho vecí, ktoré v domácnostiach bežne používame, má už svoje ekologické náhrady. Navyše existuje nespočetné množstvo tipov, ktoré vám k udržateľnosti pomôžu. Držíme palce!

 

Ing. Dominika Trpišová

Sídlo firmy a fakturačné údaje

WFG reality, s.r.o.
Daxnerova 9
010 01 Žilina

IČO: 50 659 855
DIČ: 2120414406

 

Banka: Tatra Banka
Účet: 2940033637/1100
IBAN: SK92 1100 0000 0029 4003 3637

Kontaktné miesto

WFG reality s.r.o.
Daxnerova 9
010 01 Žilina

Tel:
+421 41/55 55 999
Fax: +421 41/55 55 955